Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Πάρε τα βουνά σου είπαν… Και τα πήρες. Και εκεί που περπατούσες, έδειξες κάτι χαράδρες και σου είπαν «να εκεί έχει το Φαράγγι του Τάδε». Και πως πάνε εκεί, ρώτησες; Εύκολα σου είπαν. Έχει καταρράκτες, λιμνούλες και ποτάμια και μπορείς να τα κατέβεις! Λέγεται Canyoning.

Και το φαράγγι ακούστηκε γλυκά να σου ψιθυρίζει «Μπες μέσα μου και είναι σαν να μπαίνεις στην ίδια τη ψυχή του βουνού»… Και τώρα θες να το κάνεις.

Μάθε λοιπόν από τον Τάσο για το Canyoning, και δοκίμασε το τουλάχιστον μια φορά. Εμείς το κάναμε.

Επίσης διάβασε εδώ και εδώ συμβουλές για τον εξοπλισμό για πεζοπορία.

Τι είναι το Canyoning – διάσχιση φαραγγιών

Το Canyoning (διάσχιση φαραγγιών) είναι μια δραστηριότητα βουνού και ανήκει στην κατηγορία των υπαίθριων σπορ – εξερεύνησης, που ασκούνται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αποτελείται από καταβάσεις στο χαμηλότερο σημείο της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωφυσικών χαρακτηριστικών όπως ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, φαράγγια (περισσότερο ή λιγότερο στενά και βαθιά), με ή χωρίς νερό, που κινούνται γρήγορα ή όχι , με ύπαρξη καταρρακτών, φυσικών πισινών – τσουληθρών, έως και τα κάθετα τμήματα του.

Το Canyoning βασίζεται στην κατάβαση-διάσχιση του φαραγγιού περνώντας από διάφορα φυσικά εμπόδια. Κινήσεις οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται στη δραστηριότητα είναι το περπάτημα, το κολύμπι, τα άλματα, το έρπιν , η καταρρίχηση, η κατάβαση με σχοινί και άλλες τεχνικές σχοινιών.

Το Canyoning απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τεχνικές που προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον. Σε ομάδα αρχαρίων πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένας έμπειρος και πιστοποιημένος οδηγός φαραγγιών όπως και τουλάχιστον ένας πιστοποιημένος βοηθός.

Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Το Savoir Vivre του Canyoning

Το Canyoning περιλαμβάνει την υπεύθυνη και ασφαλή πρακτική των καταβάσεων, έχοντας επίγνωση την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στο χώρο που κινούμαστε τα πάντα είναι συνδεδεμένα, η συμπεριφορά του καθένα από εμάς έχει αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας το γνωρίζουμε όλοι αυτό και ας ενθαρρύνουμε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Πριν ξεκινήσουμε για το φαράγγι

 • Επιλέγω ένα φαράγγι προσαρμοσμένο στις μετεωρολογικές συνθήκες, στον αριθμό των συμμετεχόντων και στο επίπεδο εκπαίδευσης της ομάδας.
 • Συλλέγω πληροφορίες για τον καιρό και το ενδεχόμενο διακυμάνσεων του νερού.
 • Έχω συγκεντρώσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον τόπο που θα γίνει η δραστηριότητα (Τοπικούς κανονισμούς, χώρο στάθμευσης, πρόσβαση και επιστροφή, συγκεκριμένες οδηγίες). Έχουμε προσαρμόσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σύμφωνα με τον τύπο και το επίπεδο δυσκολίας του φαραγγιού.
 • Έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά της ομάδας π.χ. Car pooling
 • Προτιμώ την πεζοπορία για να φτάσουμε στη είσοδο του φαραγγιού.
 • Προετοιμάζω τον σάκο και τον εξοπλισμό μου από νωρίς.
 • Βγάζω τα ρούχα μου και προετοιμάζομαι μακριά από τα βλέμματα κατοίκων και περαστικών.

Μέσα στο φαράγγι

 • Σέβομαι όλους τους ιδιόκτητους χώρους και τις δομές κάθε περιοχής όπως φράκτες, καλλιεργείς, κτλ.
 • Σέβομαι άλλους εμπλεκόμενους με το φυσικό περιβάλλον όπως περιπατητές, κολυμβητές, κυνηγούς κτλ.
 • Καθώς κινούμαι χρησιμοποιώ τα ανοιγμένα μονοπάτια και δεν καταπατάω άλλους χώρους και παροτρύνω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
 • Παραμένω ήσυχος και δεν παρενοχλώ το φυσικό περιβάλλον.
 • Εξασφαλίζω ότι είναι τα πάντα καθαρά: δεν αφήνω σκουπίδια ,εξοπλισμό όπως κομμένα σχοινιά κτλ.
 • Ως παρατηρητής, παρακολουθώ το περιβάλλον μέσα στο φαράγγι και αναφέρω στις τοπικές υπηρεσίες ή σε κάποιο πιστοποιημένο κέντρο Canyoning τυχόν προβλήματα (μπαζώματα, άντληση νερών κτλ.).

Γενικά

 • Έχω εκτιμήσει τις συνέπειες των πράξεων μου.
 • Μεταφέρω το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και σεβασμού.
 • Πιστεύω ότι οι αθλητές διάσχισης φαραγγιών άντρες και γυναίκες συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εξοπλισμός

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε την χρησιμότητα όλου του εξοπλισμού μας. Κάθε εργαλείο έχει τη δικιά του χρήση και όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και με κάθε σοβαρότητα.

Μερικές φορές μέσα στο φαράγγι ίσως να μην έχουμε δεύτερη ευκαιρία…

Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Ελέγχοντας πριν από κάθε ταξίδι μας ότι ο εξοπλισμός που έχουμε για την κατάβαση των φαραγγιών δουλεύει σωστά, εξασφαλίζουμε την αξιοπιστία των υλικών όχι μόνο για τους εαυτούς μας, άλλα και για τους συναθλητές μας.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε για την κατάβαση ενός φαραγγιού χωρίζεται σε 4 κατηγορίες.

 • Προσωπικός εξοπλισμός ( για τον κάθε συμμετέχοντα).
 • Εξοπλισμός αρχηγού ομάδας – οδηγού και βοηθού.
 • Συλλογικός εξοπλισμός.
 • Εξοπλισμός διάσωσης και πρώτων βοηθειών.

Ο Προσωπικός εξοπλισμός αρχάριων θα πρέπει να είναι ο εξής:

 • 1 Ολόκληρη στολή Neopren.
 • 1 ζευγάρι Neopren καλτσάκια.
 • 1 ζευγάρι αντιολισθητικά μποτάκια.
 • 1 ζώνη Canyoning
 • 2 Δυναμικά σχοινιά (αυτασφάλειες) με ένα καραμπίνερ ασφαλείας και ένα απλό
 • 1 Κράνος πιστοποιημένο για δραστηριότητες βουνού
 • 1 καταβατήρα με 1 καραμπίνερ ασφαλείας
 • Νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό και κάποιο snack

Κίνηση μέσα στο φαράγγι

Προχωρώντας μέσα στο φαράγγι συναντούμε φυσικά εμπόδια όπως καταρράκτες , αυτά θα πρέπει να τα προσπεράσουμε με τεχνικά μέσα. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα εργαλεία που κουβαλάμε τα οποία είναι η ζώνη του Canyoning, οι αυτασφάλειες μας και ο καταβατήρας μας. Αυτά τα εργαλεία θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε χρησιμοποιώντας σχοινιά οριζόντια και κάθετα.

Καταβατήρας

Ο καταβατήρας χρησιμοποιείται για να κάνουμε μια κατάβαση (Rappel) πάνω σε σχοινί (κάθετο).Επί του παρόντος στην αγορά έχουν αρχίσει και βγαίνουν καταβατήρες καθαρά για την διάσχιση φαραγγιών (Canyoning) και όχι για άλλες δραστηριότητες βουνού. Τέτοιοι καταβατήρες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Μάθημα για πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία- εξοπλισμός και για το πώς θα κινηθούμε μέσα στο φαράγγι θα πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σας πριν ξεκινήσει όλη η δραστηριότητα.

Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Αυτασφάλειες

Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!Οι αυτασφάλειες χρησιμοποιούνται για την κίνηση μας σε οριζόντιο σχοινί ή για να ασφαλίσουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας ένα σημείο όπως μόνιμες πλακέτες, σύστημα σχοινιών κτλ.

Το ισχίο μας δεν πρέπει να είναι ποτέ πάνω από το οριζόντιο σχοινί. Ποτέ δεν κινούμε και τις δύο αυτασφάλειες ταυτόχρονα και ποτέ δεν στηριζόμαστε πάνω στα καραμπίνερ που έχουν οι αυτασφάλειες μας.

Πάντα προχωράμε υπό τάση.

Άλματα – Τσουλήθρες

Canyoning Ένα ασφαλές Άθλημα Για Όλους !!!

Υπάρχουν αρκετά φαράγγια που μας προσφέρουν την δυνατότητα να προσπεράσουμε έναν καταρράκτη χωρίς σχοινί, κάνοντας άλμα ή χρησιμοποιώντας τσουλήθρες που έχουν σχηματιστεί πάνω στους βράχους από την διάβρωση των νερών. Αυτά θα πρέπει να γίνονται πάντα με την εποπτεία και την καθοδήγησή έμπειρου εκπαιδευτή Canyoning. Σίγουρα κάτι τέτοιο μας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι εγκυμονεί κινδύνους.

Ποτέ δε πηδάμε με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά κατά την είσοδο μας στο νερό. Ποτέ δεν κάνουμε άλμα από ύψος άνω των 13-15 μέτρων διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της μέσης μας από την πίεση που θα δεχτούμε προσκρούοντας στο νερό.

Ποτέ δεν πηδάμε εάν δεν έχουμε ελέγξει το σημείο προσγείωσης μας.

Κανένα άλμα – τσουλήθρα δεν είναι υποχρεωτικό, εάν για κάποιο λόγο δεν επιθυμούμε να προσπεράσουμε με αυτόν τον τρόπο τον καταρράκτη , τότε ο εκπαιδευτής – οδηγός μας, θα μας βοηθήσει να κατέβουμε με την χρήση σχοινιού.

Συνοψίζοντας

Το Canyoning είναι μια δραστηριότητα κατάλληλη για όλους και για όλες σχεδόν τις ηλικίες, είναι ένα σπορ που συνδυάζει πολλά από τα γνωστά αθλήματα βουνού προσφέρει ψυχαγωγία και γνωριμία με το φυσικό μας περιβάλλον.

Αποβάλει το stress και το άγχος της καθημερινότητας, μας προσφέρει την επαφή με την φύση μακριά από την ζωή της πόλης και μας χαρίζει εικόνες από τοπία που αλλιώς δεν θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά.

Για όλους του παραπάνω λόγους και για αρκετούς ακόμα μην διστάζετε και κανονίστε μια διάσχιση φαραγγιού ως τουρίστας και αργότερα ποιος ξέρει ίσως και ως αυτόνομος.

Επιλέξτε κέντρα και εκπαιδευτές-οδηγούς που είναι αποδεδειγμένα ικανοί (πιστοποιημένοι) και θα σας κάνουν να χαρείτε στο έπακρο την δραστηριότητα αυτή με την μεγαλύτερη ασφάλεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σεβαστείτε τους κανόνες και το φυσικό περιβάλλον.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Canyoning ICOpro (International Canyoning Organization for professionals – www.icopro.org ) σας παρέχει από την πρώτη σας εμπειρία – γνωριμία με το άθλημα, πιστοποίηση αρχαρίου (μύησης). Πιστοποιημένα κέντρα Canyoning ICOpro στην χώρα μας υπάρχουν δύο, στην βόρεια Ελλάδα το Baseline (www.baselinesports.gr) και για την νότια Ελλάδα η Mountain Escapes (www.mountainescapes.gr).

Το AGreekAdventure.gr θέλει να ευχαριστήσει τον Τάσο Ανδρέου και τον ICOPro για το άρθρο και το φωτογραφικό υλικό.

O Τάσος Ανδρέου είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του διεθνή οργανισμού για Canyoning ICOPro (International Canyoning Organization for professionals) και συνεργάτης του εκπαιδευτικού κέντρου εκπαιδευτών της ICOpro στην Ελλάδα Mountain Escapes.

Photo credits : www.icopro.org

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ