Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μανιταροπερπατήματα στην Δίρφη 19/11/2017

Νοεμβρίου 19, 2017

Μανιταροπερπατούμε και αν θα βρούμε θα γευτούμε ….
διαφορετικά τα κάρβουνα στην Αγία Κυριακή στα Καμπιά θα μας περιμένουν αναμμένα………

Αναχώρηση από Αγία Ελεούσα Καλλιθέας, στις 7:30 (Φιξ, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μετ/ργείο Ρενώ) με ενδιάμεση στάση για καφέ, για Στενή Ευβοίας όπου με τον υπεύθυνο για την εύρεση και ταυτοποίηση των μανιταριών θα ψάξουμε για μανιτάρια…..και αν βρούμε θα ετοιμάσουμε και θα δοκιμάσουμε μανιταρόσουπα μέσα στο δάσος….
Καθ’ οδόν θα επισκεφθούμε στο χωριό Καθενοί, ένα μικρό ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφη, την μονάδα παραγωγής μανιταριών Δίρφυς, θα ενημερωθούμε από τον υπεύθυνο, και αν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια, ζυμαρικά και άλλες μανιταρολιχουδιές.

Μετά την πεζοπορία μας θα μεταβούμε στα Καμπιά ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια με τους 250 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Εδώ μπορεί κανείς να προμηθευθεί νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η φάβα του χωριού, η οποία είναι η καλύτερη της Εύβοιας. Το χωριό είναι κτισμένο στην πλαγιά του Μέγα-Λόγγου και επάνω στο φαράγγι του Χάβου.

Συνεχίζουμε για τον οικισμό της Αγίας Κυριακής ενός μικρού οικισμού με πολύ παλιά σπίτια, που είναι κτισμένος κοντά στην ομώνυμη σπηλαιώδη εκκλησία. Σε πεντακόσια μέτρα ανατολικά της εκκλησίας, βρίσκεται εγκαταλειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών. Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι τουλάχιστον 300 ετών.
Λίγα λόγια για την εκκλησία της Αγίας Κυριακής: Είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, ουσιαστικά είναι κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.
Το 1521 επί τουρκοκρατίας η περιοχή φέρεται να έχει τρία σπίτια και ένα νερόμυλο τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Η περιοχή έχει διαμορφωθεί με πλακόστρωτο όπου συχνά πλανόδιοι πωλούν τοπικά προϊόντα (μέλι, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), γέφυρα που περνά πάνω από τη ρεματιά και βρύσες που τρέχουν κρυστάλλινο νερό.
Σχεδόν όλο το χρόνο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα τρεχούμενα νερά που δημιουργούν μικρούς καταρράκτες και ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια και λίγα μέτρα πιο πάνω μία μικρή λιμνούλα με πράσινα νερά που τροφοδοτείται από ένα ακόμα μικρό καταρράκτη.
Όσοι δεν πεζοπορήσουν, μπορούν να παραμείνουν στην Στενή για καφεδάκι και γλυκάκι μέχρι οι μανιταροπερπατητές….. επιστρέψουν.
Καλή διάθεση….. και…..χαμόγελα απαραίτητα για την επιτυχία της εκδρομής μας.

Δηλώσεις συμμετοχής: Ζαν Μώρου τηλ. 6996292843 ή Καίτη Λαρεντζάκη 6972086817 ή στο e-mail [email protected] ή αφήστε μήνυμα στο 210 8623843, μέχρι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017.

Απαραίτητα μαζί μας: Άρβυλα, Μπατόν, Παγούρι με νερό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αδιάβροχο, γκέτες, …δεύτερη αλλαξιά (ρούχα-παπούτσια), προσωπικό φαρμακείο, σακούλα και μαχαίρι….
Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Νοεμβρίου 19, 2017
Κατηγορία Εκδήλωση:
Πεζοπορία

Διοργανωτή

Ομιλος Φίλων Ακτής (ΟΦΑ)
Τηλέφωνο:
6972 086 817
Email:
ofaktis@gmail.com
Ιστοσελίδα:
www.ofaktis.gr