Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πεζοπορία στην πατρίδα των Γιγάντων!

Φεβρουάριος 11

€22

Δρακόσπιτα Εύβοιας!

Η νότια Εύβοια θεωρείται η πατρίδα των γιγάντων!

Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα «Δρακόσπιτα» όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, 25 τον αριθμό, χρονολογούνται κατ’ άλλους από το 12ο π.Χ. αιώνα και κατ’ άλλους από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα.

’γνωστη παραμένει μέχρι σήμερα, η ιδιότητά τους. Κατοικίες θεών ή ανθρώπων; Καταφύγια λατόμων ή ταφικά κτίρια; Ναοί ή καλύβες βοσκών; Το γεγονός ότι όλα είναι κτισμένα κοντά σε λατομεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για ναούς αφιερωμένους στους θεούς ή στο θεό προστάτη των λατόμων ή στον ήρωα Ηρακλή, την προσωποποίηση της δύναμης.

Εξίσου άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των κατασκευαστών των δρακόσπιτων. Ήταν οι Δρύοπες, μυθικοί κάτοικοι της Καρυστίας, που με τόση επιδεξιότητα κατασκεύασαν αυτά τα μεγαλιθικά οικοδομήματα; Ή μήπως ήταν οι Κάρες, ορεινός λαός της ανατολής γνωστός για τα αρχιτεκτονήματά του στην Αλικαρνασσό, που έχουν αρκετές ομοιότητες με τα αντίστοιχα ευβοϊκά; Η πατρότητα αυτών των μνημείων θα μείνει μάλλον για πάντα κρυμμένη στην ομίχλη του παρελθόντος.

Η διασπορά και η πολυμορφία των δρακόσπιτων αποτελούν ενδείξεις συνέχειας και ίσως ανταγωνισμού στην κατασκευή μεγαλιθικών κτισμάτων. Οι στιβαροί όγκοι τους, η χρησιμοποίηση βαριών ορθογωνισμένων μονόλιθων, καθώς και ο δεξιοτεχνικός τρόπος σύνδεσής τους, δίνουν την εντύπωση μιας πραγματικής αρχιτεκτονικής πρόκλησης. Η μοναδικότητα των δρακόσπιτων αποτελεί πειστικό επιχείρημα ότι δημιουργήθηκαν από φορείς ενός ντόπιου πολιτισμού με αξιοθαύμαστες ικανότητες στην κατεργασία της πέτρας και βαθιές γνώσεις αρχιτεκτονικής.

Όταν βρίσκεστε στο Στύρα, πρέπει να κάνετε την πεζοπορία αυτή. Τρία θαυμάσια Δρακόσπιτα σε σχήμα ‘Π’, σχηματίζουν έναν ωραίο μικρό οικισμό ανάμεσα στα δέντρα. Τα Δρακόσπιτα των Στύρων είναι τα καλύτερα διατηρημένα και αποτελούνται από τρία κτίρια τύπου αγροικίας, τα οποία χρονολογούνται από την Κλασική έως την Ελληνιστική εποχή.
Τα Δρακόσπιτα στο σύνολό τους είναι μεγαλιθικά ιερά κτίρια στην Νότια Έυβοια που χρονολογούνται από τα κλασικά (7ος αιώνας π.Χ. – περίπου 650 π.Χ.) και την πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Βρίσκονται κοντά στην Στύρα, την Κάρυστο και την κορυφή της Οχης.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Φεβρουάριος 11
Κόστος:
€22
Κατηγορία Εκδήλωση:
Πεζοπορία
Ιστοσελίδα:
http://bit.ly/DragonHouseEvia

Διοργανωτή

Trip Organizer

Χώρος Διεξαγωγής

Στύρα Ευβοίας
Στύρα
Στύρα, Εύβοια Ελλάδα
+ Χάρτης Google