Δαμάζοντας τον Άνεμο

Η Σοφία Παπαδοπούλου εκτός από Ολυμπιονίκης στο άθλημα της Ιστιοπλοΐας είναι ένα κορίτσι που κυνηγά με πάθος τα όνειρά του και συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος της στην Ελλάδα. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.

Ονοματεπώνυμο: Σοφία Παπαδοπούλου

Τόπος που κατοικείτε (πόλη, χώρα): Καλλιθέα, Αθήνα, Ελλάδα

Άθλημα; Ιστιοπλοΐα

Ειδικό γνωστικό/εκπαίδευση ή επαγγελματικό παρελθόν σε σχέση με αυτό που κάνετε; Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Ιστιοπλοΐα, Εκπαιδεύτρια/Ολυμπιονίκης σε αθλητικά προγράμματα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το συγκεκριμένο άθλημα; 27 Χρόνια

Γιατί το ξεκινήσατε; Η αγάπη μου για την θάλασσα πάντα με έλκυε και ήθελα να την ανακαλύψω! Αφορμή όμως ήταν ο πατέρας μου…όπου μεγάλωσε και εκείνος μέσα στη θάλασσα καθότι ο παππούς μου ήταν ψαράς και καθώς τον βοηθούσε ανακάλυψε κάτι μικρά σκάφη που έπλεαν στη θάλασσα και ήθελε να δοκιμάσει πως τα ταξιδεύουν. Έτσι ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα, έγινε αθλητής με αξιόλογες διακρίσεις και αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική. Εκεί, με έπαιρνε τα σαββατοκύριακα κοντά του για βόλτα και παρακολουθούσα την προπόνηση που έκανε στα παιδιά. Έπαιζα με τους υπόλοιπους, τους βοηθούσα να μαζέψουν και να πλύνουν τα σκάφη, με έκαναν βόλτα με το σκαφάκι και έτσι μου άρεσε που περνούσα τα ΣΚ μου ευχάριστα και διασκεδαστικά, κάνοντας φίλους και μαθαίνοντας καινούργια πράγματα για το άθλημα αυτό.

Δαμάζοντας τον Άνεμο

Παράλληλα όμως, ασχολήθηκα και με άλλα αθλήματα που μου άρεσαν, γιατί πάντοτε μου άρεσε ο αθλητισμός και γενικά παρακολουθούσα στην τηλεόραση αθλητικές εκπομπές. Ασχολήθηκα με το μπαλέτο αρκετά χρόνια και λίγο με τον Στίβο. Αλλά ήρθε η στιγμή στα 15 μου όπου έπρεπε να αποφασίσω να επιλέξω μεταξύ του μπαλέτου και της ιστιοπλοΐας. Τελικά με κέρδισε η ιστιοπλοΐα γιατί με κάνει να νιώθω ελευθερία, να κατευθύνομαι όπου θέλω και όπως θέλω μέσα στη θάλασσα, να παρατηρώ γύρω μου διάφορα τοπία και τις αλλαγές/ρυτίδες που δημιουργεί ο άνεμος πάνω στη θάλασσα. Μου προκαλεί τεράστια ηρεμία και γαλήνη στην ψυχή και βέβαια όταν είμαι σε αγωνιστική φάση νιώθω απίστευτη αδρεναλίνη και ενέργεια στο να καταφέρω να ολοκληρώσω με επιτυχία την συγκεκριμένη διαδρομή που πρέπει να εκτελέσουμε , η οποία απαιτεί ψυχική και σωματική δύναμη, στρατηγική, τακτική, ευλυγισία, συνεργασία αν δεν είσαι μόνος σου στο σκάφος, συγχρονισμό και γενικά προσπαθείς να κερδίσεις τον αντίπαλό σου στηριζόμενος στις δικές σου επιλογές και αποφάσεις.

Σε πόσους Αγώνες έχετε πάρει μέρος και ποια είναι η μεγαλύτερή σας διάκριση; Αδυνατώ να τους μετρήσω αλλά σκεφτείτε ότι αγωνίζομαι από το 1990, οπότε πρέπει να είναι πολλοί!

Η μεγαλύτερη διάκρισή μου ήταν το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου όπου καταλάβαμε μαζί με τις συναθλήτριές μου Σοφία Μπεκατώρου και Βιργινία Κραβαριώτη την Τρίτη θέση στην Ολυμπιακή κατηγορία Yngling.

Έχετε κάτι που είναι το σλόγκαν σας σύμφωνα με το οποίο ζείτε τη ζωή σας; « Ότι είναι να γίνει θα γίνει και τίποτα δε θα το εμποδίσει »

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το άθλημα που κάνετε; Κάθε μέρα είναι διαφορετική μέσα στη θάλασσα για αυτό η πρόκληση είναι μεγάλη και καλείσαι να αντιμετωπίζεις διαφορετικά πράγματα όπου σε κάνουν να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο που δεν ήξερες!

Δαμάζοντας τον Άνεμο

Ποιο είναι αυτό που θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας; Να μπορέσω να μεταδώσω την αγάπη και το πάθος μου για το άθλημα αυτό στα νέα παιδιά και να τα δω να προσπαθούν, να εξελίσσονται και να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν στη ζωής τους είτε αυτό λέγεται να γίνουν «Ολυμπιονίκες» είτε να καταφέρουν να διδαχθούν μέσα από το άθλημα την υπομονή, την επιμονή και την μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται και να τα χρησιμοποιούν ως σημαντικά εφόδια για να πετύχουν αυτό που έχουν ονειρευτεί. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα και την αντιμετωπίζω με όρεξη, αισιοδοξία, αγωνία και άπειρη υπομονή !

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει αυτό που κάνετε; Αγωνιστικά θα έλεγα η οικονομική υποστήριξη που απαιτείται λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνται τα οποία μας αναγκάζουν να τα αλλάζουμε συνεχώς καθώς και η μεταφορά των σκαφών μας στο εξωτερικό που απαιτεί μεγάλα logistics.

Δαμάζοντας τον Άνεμο

Τι είναι αυτό που σας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση σε αυτό που κάνετε; Αυτό που βλέπω προσωπικά από μικρούς και μεγάλους είναι η ευχαρίστηση και η χαρά που τους δίνει η ιστιοπλοΐα όταν έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το άθλημα και δοκιμάζουν. Αυτός είναι και ο σκοπός! Μετά από αυτό περιμένεις το αποτέλεσμα, ποιο είναι αυτό; να ξαναρθούν και την επόμενη φορά! Τότε βλέπεις ότι οι επισκέψεις και η ενασχόληση με το άθλημα γίνεται πιο συχνή και εκεί έρχεται η ικανοποίηση ότι κατάφερες να τους μεταδόσεις αυτά τα συναισθήματα με επιτυχία!

Τι κάνετε στην προπόνησή σας που θεωρείτε σημαντικό για να αισθάνεστε επιτυχημένος; Μόλις μπαίνω στη θάλασσα ξεχνάω τα πάντα και εστιάζω μόνο στο τί έχω να κάνω και συγκεντρώνομαι για να το πετύχω.

Δαμάζοντας τον Άνεμο

Ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή; Πείτε μας λίγα λόγια: Από μικρή πάντα μου άρεσε να τρώω υγιεινά. Τι εννοώ με αυτό; Δεν μου άρεσαν οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα αναψυκτικά , πατατάκια κτλ. Πάντα μου άρεσε να τρώω φρούτα και να πίνω φρέσκους χυμούς!

Το σίγουρο είναι ότι είτε αθλούμαστε είτε όχι, οι κανόνες είναι ίδιοι.

Ισορροπημένη διατροφή χρειαζόμαστε όλοι και με αυτό θέλω να πω ότι είναι σημαντικό μέσα στην καθημερινότητά μας να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά. Για παράδειγμα, τι τρώω σε μια από τις καθημερινές μου μέρες : Ξεκινάω με ένα καλό πρωινό (γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και μέλι μαζί με φρούτο) , ενδιάμεσα από το μεσημεριανό μας φαγητό , τρώω ένα σνάκ (φρούτο, γιαούρτι), το μεσημεριανό μου θα είναι κοτόπουλο με σαλάτα, το απόγευμα ένα σνάκ πάλι (φρούτο) και το βραδινό μου βραστά λαχανικά με κρέας. Γενικά προσέχω να μην είναι μαγειρεμένα σε πολύ λάδι και αποφεύγω τις πολλές σάλτσες και το ψωμί το όποιο αντικαθιστώ με φρυγανιές.

Το στομάχι μας δεν πρέπει να μένει άδειο πολλές ώρες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το τροφοδοτούμε συχνά!!!

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Να είμαι ο εαυτός μου, να τον σέβομαι, να σέβομαι τους γύρω μου και να έχω υπομονή για όλα!

Ποιοί ήταν/είναι οι ήρωές σας; Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Ο ήρωάς μου ήταν ο πατέρας μου!

Πόσο σημαντικός είναι ο εξοπλισμός σας στην απόδοσή σας; Είναι πολύ σημαντικός και θα τον περιγράψω ως εξής: σκεφτείτε ο ένας αθλητής να τρέχει με φερράρι και ο άλλος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά να προσπαθεί να τρέξει με ντεσεβό! Ποιος λέτε να κερδίσει; Σίγουρα η εμπειρία στο άθλημά μας παίζει μεγάλο ρόλο για την απόδοσή μας αλλά δεν παύει αυτός που έχει παλαιότερο σκάφος και πιο ταλαιπωρημένο να δυσκολεύεται να κερδίσει αυτόν που έχει καινούργιο σε κάποιες συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.

Ένας σημαντικός παράγοντας που μας στέρησε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και δεν καταφέραμε μαζί με την συναθλήτριά μου Δήμητρα Παγίδα να προκριθούμε ήταν η παλαιότητα του σκάφους μας που δεν μας έκανε γρήγορες σε κάποιες καιρικές συνθήκες.

Γιατί θεωρείτε ότι η άσκηση/γυμναστική κάνει καλό; «νους υγιής εν σώματι υγιεί» όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας!

Η καλύτερη αντιμετώπιση του στρες για την εποχή μας.

Μειώνει πολλά προβλήματα που μπορούν να εξελιχθούν άσχημα στην πορεία της ζωής μας.

Τι θα προτείνατε στο κοινό μας; (π.χ. Βιβλία, σεμινάρια, ιστοσελίδες): Να επισκεφθούν την επίσημη σελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και να ανακαλύψουν αυτό το υπέροχο άθλημα!

www.sailing.org και στο fb/World Sailing

Γιατί πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για το άθλημά σας; H Ελλάδα είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα! Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη. Με τα περισσότερα νησιά. Άρα, για μένα είναι ο πιο ιδανικός τόπος για να απολαύσουμε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας και να το αναδείξουμε μέσα από τον Τουρισμό μας!

Ποια είναι 3-4 μέρη στην Ελλάδα ιδανικά για να κάνει κάποιος το ίδιο άθλημα; Πειραιάς, γενικά σε όλη την Αττική, Βόλο, Θεσσαλονίκη , Καλαμάτα, Κρήτη και σε μεγάλα νησιά!

Έχετε να προτείνετε κάποιο σημαντικό event που γίνεται στο άθλημα σας στην Ελλάδα; Θα γίνουν δυο μεγάλα event Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού επιπέδου στην Ελλάδα.

Το πρώτο είναι της διθέσιας Ολυμπιακής κατηγορίας 470 Ανδρών/ Γυναικών που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη από τις 2-15 Ιουλίου και το 2ο στις 22-30 Ιουλίου το Ανοιχτό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μη διθέσιας ολυμπιακής κατηγορίας Ανδρών/ Γυναικών 420 που θα διεξαχθεί στον όμιλο από τον οποίο προέρχομαι στο Ν.Ο.Τ.Κ. στην Ναυταθλητική Μαρίνα / Δέλτα Φαλήρου, Καλλιθέας δίπλα στο Ίδρυμα Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος». Γενικά στην ιστοσελίδα που ανέφερα www.sailing.org υπάρχει επίσημο καλεντάρι σε όλες τις περιοχές και χώρες όπου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται.

Κάτι άλλο που θέλετε να μοιραστείτε; Θα ήθελα να μοιραστώ το μήνυμα που δίνω κάθε φορά σε γονείς και παιδιά ως πρέσβειρα του Safe Water Sports.

Πρέπει να σεβόμαστε την θάλασσα και το νερό για να μας προσφέρει υπέροχες και ευχάριστες στιγμές χωρίς κινδύνους και απώλειες.

Για αυτό σκεφτόμαστε με ασφάλεια, παίζουμε με ασφάλεια και κάνουμε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα με περισσότερη προσοχή και συνείδηση!

Το νερό είναι χαρά! Μην αφήσεις μια στιγμή να σου χαλάσει την απόλαυση!

Ενημερώσου. Έλεγξε, Πρόσεχε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ