Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Συνεχίζουμε όπως υποσχεθήκαμε τα άρθρα μας για τις συμβουλές εξοπλισμού πεζοπορίας για τον ερασιτέχνη πεζοπόρο. Το προηγούμενο άρθρο μας (κλικ κλικ) αφορούσε συμβουλές εξοπλισμού από τα πόδια έως τη μέση.

Πιστέψτε μας… Την πρώτη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας ντυμένο σωστά, θα καταλάβετε τη διαφορά στη βόλτα σας.

Πάμε λοιπόν για τον κορμό. Φωτογραφίες για όλη τη γκάμα εξοπλισμού, που δείχνουν καλύτερα το κάθε μέρος του εξοπλισμού, μας παρείχε το TerraMare (είδη camping, είδη ορειβασίας, σκηνές, outdoor).

Όπως είχαμε πει, ο κορμός είναι το μέρος του σώματος που δεν κινείται όπως τα πόδια και άρα αντίστοιχα ζεσταίνεται λιγότερο ανάλογα την εποχή. Επειδή όμως συνήθως κουβαλάει κάτι (από παιδιά έως σακίδια, ή και τα 2 μαζί) θέλει ειδική μεταχείριση όσον αφορά το τι θα κουβαλάει. Σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα θα συζητήσετε και θα μάθετε τι πρέπει να πάρετε.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Οι συμβουλές εδώ δεν είναι «ιατρικές» συμβουλές αλλά εμπειρικές και όλες είναι και από συζητήσεις με άλλους πεζοπόρους. Ο σκοπός είναι να είμαστε άνετα και να μην αρρωστήσουμε. Εν ολίγοις να περάσουμε καλά στη φύση χωρίς παρενέργειες.

Ξεκινάμε;

1. Που πας ντυμένος σαν κρεμμύδι;

Εάν σας το έλεγαν ποτέ αυτό ήρθε η ώρα να γελάσετε. Πάρτε το αίμα σας πίσω. Στην πεζοπορία έως και την ορειβασία, το ντύσιμο «κρεμμύδι» είναι το μυστικό. Θα το έχετε ίσως ακούσει σαν ντύσιμο με Layers (στρώματα). Το θέμα όλο είναι να είστε ντυμένοι έτσι ώστε να μπορείτε να προσθαφαιρείτε ρούχα ανάλογα με την ένταση και τον κόπο που χρειάζεται κάθε έδαφος ή διαδρομή.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Έτσι θα έχετε κάτι να βάζετε όταν κρυώνετε και κάτι να βγάζετε όταν θα ζεσταίνεστε. Οπότε η θερμοκρασία σας θα είναι σχετικά σταθερή σε σχέση με την εφίδρωση. Εφίδρωση σημαίνει απώλεια υγρών, μαζί με απώλεια ενέργειας από το έργο που παράγετε καθώς κινείστε. Αρκετά πράγματα παίζουν ρόλο σε αυτό, οπότε η ισορροπία έρχεται από τη γνώση (π.χ. παίζει ρόλο και τι βάρος κουβαλάς στο σακίδιο). Όλα αυτά μαζί (σε μια δύσκολη διαδρομή) σαν γνώση θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.

2. Βάλε ένα φανελάκι, θα κρυώσεις

Δεν ξέρω αν αυτό σας θυμίζει κάτι από τα παιδικά σας χρόνια, αλλά είχε δίκιο… Βέβαια δεν ήξερε τα τεχνικά, αλλά είχε εμπειρία ζωής. Η αντίστοιχη «φανέλα» λοιπόν είναι αυτό που λέμε: Base Layer – Ισοθερμικό.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Κάτι τέτοιο και ανάλογα με το υλικό θα μας κρατήσει ζεστούς το χειμώνα. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, θα φροντίσει ώστε ο ιδρώτας να φεύγει μακρυά από το δέρμα μας και να μην μένει παγιδευμένος. Για αυτό και δεν είναι καλό να φοράμε βαμβακερά φανελάκια που καταλήγουν να είναι σαν βρεγμένες πετσέτες.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΤι σημαίνει αυτό; Φυσικά εκτός από άνεση, αποφεύγουμε το να έχουμε ένα βρεγμένο πανί κολλημένο στην πλάτη μας που με το πρώτο αεράκι θα γίνει σαν παγωμένη κομπρέσα στο δέρμα μας. Εάν μείνει παγωμένο το ρίσκο για κρύωμα είναι μεγάλο. Διώξτε τον ιδρώτα λοιπόν και κρατήστε τη θερμοκρασία σταθερή.

Ειδικά τον χειμώνα που και πάλι θα ιδρώσετε… δεν χρειάζεται να το περιγράψω…

Αυτά τα «φανελάκια» επίσης στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα. Οπότε είναι ιδανικά για ταξίδια γιατί πλένονται εύκολα και στεγνώνουν γρήγορα και είναι έτοιμα και για την επόμενη μέρα.

Ισοθερμικά υπάρχουν από πολυεστερικό υλικό, κάποια και με ελαστικές ίνες για να είναι stretch ή από μαλλί.

3. Που πας καλέ με το κοντομάνικο;

Εδώ έχουμε διάφορα θέματα. To εν γένει μακρυμάνικο «φανελάκι» (Long Sleeve Shirt) ή πουκάμισο, λειτουργεί με πολλούς τρόπους σε μια πεζοπορία.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Είναι σημαντικό εκεί που θα ψωνίσετε να συζητήσετε, ώστε να μάθουν τι θέλετε και να σας προτείνουν το καλύτερο για την κάθε περίπτωση (ή μια πιο «πασπαρτού» λύση).

Ορίστε 2 απλοί λόγοι που θέλετε μακρύ μανίκι:

 • Προστατεύει από τσιμπήματα από έντομα, και από γδαρσίματα από τη βλάστηση
 • Προστατεύει από τον ήλιο και από το κρύο

Φυσικά αυτά τα μακρυμάνικα (φανελάκια ή πουκάμισα) φοριούνται και εκτός πεζοπορίας γιατί είναι και άνετα ως προς τη θερμοκρασία αλλά έχουν και ωραίο στυλ.

4. Μπόινγκ Μπόινγκ Άουτς

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΑναφέρομαι στα Sports Bra για τις κυρίες ή τέλος πάντων ένα καλό στηθόδεσμο που να κρατάει τα πάντα στη θέση τους. Ζητώ συγνώμη για τον τίτλο από τις κυρίες που το διαβάζουν, αλλά σκέφτηκα να μεταφέρω την αίσθηση, όπως ακριβώς έχω συζητήσει και μάθει ότι τη ζουν πολλές. Τα πολλά λόγια είναι περιττά πιστεύω για αυτό το θέμα. Το ανέβα, κατέβα, χοροπήδα, τρέχα, πήδα βραχάκια μεταφέρει μυικά και εργοδυναμικά ταλάντωση και κίνηση στο στήθος.

Φορέστε ένα sports bra.

Δεν θέλετε να το έχετε αυτό σαν θέμα. Θέλετε να είναι στη θέση τους όλα, σταθερά και χωρίς πόνο μετά από π.χ. 5-6 ώρες μιας σχετικά δύσκολης διαδρομής.

Επίσης θα αποφύγετε ερεθισμούς και γδαρσίματα που προκαλούνται από τον «οπλισμό στήριξης» ενός κανονικού στηθόδεσμου.

Επίσης το υλικό που είναι κατασκευασμένα τα sports bra δεν αυξάνει την εφίδρωση σε αντιστοιχία με ένα απλό.

Τέλος, όσες κυρίες φορούν μεγάλο νούμερο θα αποφύγουν πόνους πλάτης και μέσης χρησιμοποιώντας ένα sports bra. Αποφύγετε αν θέλετε τα t-shirt bra γιατί δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα πρώτα.

5. Ζακέτα να πάρεις!

Ναι, ναι… Κλάψτε και γελάστε, αλλά η αθάνατη Ελληνίδα «μανούλα» πάλι έχει δίκιο. Αυτή τη φορά μάλλον αναφερόταν στο Fleece. Προσωπικά το αγαπάω αυτό το υλικό, είτε σε μπλούζες, είτε σε ζακέτες. Το φοράω και εκτός πεζοπορίας.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΑυτές οι ζακέτες είναι πανάλαφρες. Επίσης είναι απίστευτα ζεστές, λεπτές και προσπαθείς να καταλάβεις αν όντως έχουν κάποιο βάρος. Αθροιστικά με ισοθερμικό ή long sleeves είναι καταπληκτικό σετ ντυσίματος για άνεση στην πεζοπορία. Φυσικά όταν αρχίσει το σώμα και ανεβάζει θερμοκρασία, το fleece την κρατάει και τη μεγεθύνει οπότε εκεί… βγάζεις και μένεις με αυτά που φοράς από μέσα.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Επιπλέον αυτού του υλικού υπάρχουν και τα soft shell από πολύ γερό υλικό και ιδιαίτερα διαπνέοντα. Έχουν δε υψηλά επίπεδα αδιαβροχοποίησης.

Πολλές φορές φοράω ισοθερμικό και ένα fleece αν δω ότι ο καιρός και η διαδρομή το επιτρέπει, ή ισοθερμικό και μια αντιανεμική/αδιάβροχη μεμβράνη. Πάλι ανάλογα τι καιρό και διαδρομή υπολογίζω ότι θα κάνω.

6. Πάρε μπουφάν θα κάνει κρύο το βράδυ

Μάλιστα. Άντε τώρα να σκεφτείς τι μπουφάν/jacket πρέπει να πάρεις μαζί. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Αν θες να κάνεις ορειβασία, πλέον από πεζοπορία, τότε γίνονται ακόμη πιο σύνθετα. Είναι σαν το σακίδιο, θέλει λίγο ψάξιμο.

Το θέμα είναι ότι σπάνια ένα «μπουφάν» ή jacket θα κάνει για όλες τις δουλειές. Υπάρχει μεγάλη γκάμα σε υλικά, βάρος, κόστος, είδος χρήσης.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία για να βοηθήσουμε.

Υπάρχουν oi μεμβράνες (κυρίως αντιανεμικά ή αδιάβροχα) που ανάλογα τον καιρό ίσως και να μην προστατεύσουν. Δεν μπορείς εύκολα να βάλεις πιο χοντρό έξτρα από μέσα (π.χ. fleece ζακέτα).

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΥπάρχουν τα τύπου «Γιλέκο» χωρίς μανίκια ή με αποσπώμενα μανίκια. Είναι βολικά ειδικά αν φοράμε μακρυμάνικο γιατί δεν αυξάνεται η θερμοκρασία των χεριών χωρίς λόγο, ενώ παράλληλα προστατεύεται το στήθος και η κοιλιά που είναι μόνιμα εκτεθειμένα και δεν θες να κρυώνουν.

Επίσης υπάρχουν γιλέκα με επένδυση που είναι «πούπουλο» (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και που είναι υπερ-ελαφρά. Πήρα πρόσφατα ένα τέτοιο και έχει καταπληκτική απόδοση με ένα long sleeve μπλουζάκι ή πουκάμισο.

Είναι τα πιο τεχνικά ή «παραδοσιακά» jacket. Άλλα έχουν αποσπώμενη επένδυση από μέσα και άλλα όχι. Υπάρχουν εκείνα που η αποσπώμενη επένδυση είναι… fleece ζακέτα.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΒολικό μεν, αλλά ανάλογα με το μπουφάν το fleece αυτό έχει συνήθως πιο κοντά μανίκια για να μην πετάγονται έξω από το μπουφάν και να τελειώνουν πριν το δέσιμο του μανικιού στον καρπό. Οπότε ένα τέτοιο αποσπώμενο fleece με πιο κοντό μανίκι δεν φοριέται εύκολα μόνο του γιατί είναι ελαφρά σαν βαφτιστικό στα μανίκια. Φυσικά υπάρχουν και τεχνικά χωρίς αποσπώμενη.

Σημαντικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω είναι το να «αναπνέει» το σώμα φορώντας το μπουφάν. Αυτό καμιά φορά όταν το έχει σαν στοιχείο το μπουφάν, το κάνει και πιο ακριβό. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Αυτό γιατί ο ιδρώτας που βγάζει το ισοθερμικό έξω από το σώμα σας πάει κάπου. Ένα μέρος τρέχει προς τα κάτω και το άλλο μένει μέσα και παγιδεύεται στο σώμα.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΑυτό που ιδανικά θέλετε είναι να στεγνώνετε και να μην κρυώνετε. Αυτά τα μπουφάν που έχουν «εξαερισμό» με φερμουάρ ή/και Velcro σε μασχάλες/πλευρά ή και αλλού, βοηθάνε στο να τα ανοίγετε και καθώς περπατάτε να υφίσταται εξαερισμός και λιγότερη εφίδρωση.

Εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλή αυτό βοηθάει στην ισορροπία θερμοκρασίας, γιατί και πάλι θα ιδρώσετε.

Σε όλα αυτά προσθέστε το βαθμό αδιαβροχοποίησης που θέλετε ανάλογα με το είδος του jacket. Κάποια, εκ φύσεως δεν είναι. Μην σκεφτείτε να πάρετε ένα και να του αδειάσετε επάνω του κάποιο σπρέι αδιαβροχοποίησης… Δεν…

Δείτε το budget σας και συζητείστε το. Γενικά ας έχουμε κατά το νου το «κρεμμύδι» σαν σκεπτικό.

7. Βάλε τα χέρια στις μασχάλες! Όχι…! Βρε, θα ξεπαγιάσουν!

Ναι το έχετε ακούσει μάλλον και αυτό. Φυσικά το να περπατάς με τα χέρια στις μασχάλες σε μια πεζοπορία φαίνεται αστείο. Φυσικά το να περπατάς έτσι μάλλον θα οδηγήσει στο να φας τα μούτρα σου κάποια στιγμή.

Αλλά…, θες τα χέρια σου ζεστά. Σωστά;

Οπότε πάρε γάντια. Όχι «χλιδάτα» δερμάτινα ή «βόλτας». Γάντια σημαίνει ότι τα φοράω γιατί κάνει κρύο ή/και τα φοράω γιατί μπορεί στη διαδρομή να πρέπει να πιάσουν τα χέρια μου κάτι για να το περάσω. Συνήθως όμως τα φοράμε όταν κάνει κρύο.

Υπάρχει μια μικρή γκάμα από γάντια και είδη. Εν γένει θέλετε να κρατάνε τα χέρια σας ζεστά. Να είναι όσο το δυνατόν αδιάβροχα και να μπαίνουν/βγαίνουν εύκολα. Να εφαρμόζουν καλά στα δάχτυλα και να μην είναι ούτε κοντά (στα δάκτυλα), ούτε να περισσεύουν.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Μια καλή επιλογή είναι γάντια που έχουν fleece εσωτερικό (ή είναι όλο σκέτο fleece) και αδιάβροχο εξωτερικό. Το αδιάβροχο και μονώνει από το κρύο αλλά και από την υγρασία αν πρόκειται να κινηθείτε πολύ σε χιόνι ή να πιάνετε αρκετά βρεγμένα πράγματα.

Υπάρχουν επίσης και μάλλινα (πολύ ζεστά).

Κάποια έχουν μέχρι και οπές στα δάκτυλα εάν θέλετε να ακουμπάτε το δάκτυλο σε ηλεκτρονική συσκευή. Φυσικά με τα συν και πλην που αυτό έχει.

8. Ομπρέλα να πάρεις! Θα βρέξει.

«Τι ομπρέλα μου λες τώρα… Από βούτυρο είμαι και θα λιώσω;»… Λες εσύ…

Από βούτυρο παίζει να μην είσαι αλλά βρεγμένος αν κινείσαι και θα ταλαιπωρείσαι και θα αρρωστήσεις. Και αν δεν αρρωστήσεις θα έχεις τέτοια απώλεια ενέργειας στην πορεία που αν βραχείς νωρίς θα φτάσεις… πτώμα.

Ομπρέλα δεν θα πάρεις αλλά θες αδιάβροχο. Έχεις 2 πράγματα να προστατεύσεις. Εσένα και το σακίδιο σου.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΛύσεις έχεις 2. Η μία είναι το κάλυμμα σακιδίου. Εκεί υπάρχουν επιλογές για κάλυμμα που καλύπτει την εξωτερική πλευρά του σακιδίου και άλλο που μπαίνει μέσα όλο και κλείνει από κάτω.

Καταλαβαίνεις γιατί. Έχε υπόψιν ότι όταν βρέχει το νερό κυλάει και ανάμεσα στην πλάτη και το σακίδιο.

Η δεύτερη λύση είναι το Poncho! Ω ναι, το ξέρουν όσοι έχουν πάει φαντάροι. Καλύπτει και εσένα και το σακίδιο και φτάνει μέχρι τους αστραγάλους σου σχεδόν.

Με ένα ζευγάρι γκέτες και σωστά ορειβατικά (που λέγαμε στο άρθρο για πόδια/μέση) το γλίτωσες το «μουσκίδι».

Μπορεί να μοιάζεις λίγο σαν σκηνή κατασκήνωσης που περπατάει αλλά μπρος στην άνεση δεν τρέχει τίποτα. Δεν έχουν συνήθως μεγάλο κόστος. Καλύτερα όχι κάτι πολύ φτηνό γιατί συνήθως χαλάνε εύκολα τα πολύ φτηνά.

Όταν σταματήσει η βροχή το μαζεύεις γρήγορα, το βάζεις στη θήκη του και τέλος. Τα σακίδια (ακόμη και των λίγων λίτρων, αλλά που δεν είναι της πλάκας) έχουν συνήθως θήκη για αδιάβροχο έξω και από κάτω στη βάση του σακιδίου, για να μπαίνει/βγαίνει εύκολα και χωρίς να λερώνει.

9. Βάλε ένα κασκόλ, θα κρυώσουν «τα λαιμά σου»

Βρε που να πάρει! Πάλι δίκιο είχε! Αυτό θα το χρειαστείς ειδικά για το κρύο αλλά όχι μόνο. Είτε κάνεις ποδήλατο, είτε πεζοπορείς στο κρύο, ο λαιμός σου είναι εκτεθειμένος. Ειδικά αν η διαδρομή είναι τέτοια που ζεσταίνεσαι μεν, κάνει κρύο δε αλλά όχι τόσο ώστε να θες να βάλεις το full body jacket (που καλύπτει και το λαιμό).

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΚασκόλ βέβαια δεν θα βάλεις γιατί θα σκάσεις και θα ιδρώσεις στο λαιμό και το σβέρκο σου. Ναι και αυτό της αγαπημένης σου ομάδας δεν κάνει επίσης.

Καλό είναι να πάρεις ένα πολυμορφικό (έτσι τα λέω εγώ). Θα τα ακούσεις και σαν γκέτες λαιμού, μαντίλια λαιμού, σωλήνες, ή χαντ. Βασικά είναι σαν υφασμάτινοι σωλήνες με αρκετό μήκος, όπου το ένα τους άκρο έχει και επένδυση. Αυτό γίνεται μαντήλι λαιμού αλλά και σκούφος αν το περάσεις στο κεφάλι (και μαζέψεις αυτό που περισσεύει).

Υπάρχουν και εκείνα που είναι ένας απλός κοντός σωλήνες με επένδυση. Καλός για αρκετό κρύο όμως.

10. Μα καλά, την προίκα σου όλη πήρες μαζί;

Και φτάσαμε στο σακίδιο που από μόνο του είναι μεγάλο θέμα. Η επιλογή σακιδίου ακολουθεί αρκετά το τι είδους δράσεις στο βουνό θες να κάνεις. Εάν πας για πιο hardcore αναβάσεις θες ΚΑΙ ένα πιο εξειδικευμένο και «τεχνικό» σακίδιο. Εξίσου υπάρχουν ειδικά ακόμη και για αναρρίχηση.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΕάν πας σε πιο βατές διαδρομές πας σε πιο απλή λύση. Εάν πας σε διαδρομές όπου δεν θες ή δεν χρειάζεται να κουβαλάς πολλά τότε υπάρχουν πιο απλές λύσεις, για να έχεις το νερό σου και κάποια βασικά πράγματα (όπως τα τύπου Camelbak).

Το σακίδιο είναι από μόνος του ένας πολυμορφικός «οργανισμός» που πρέπει να το μάθεις επίσης πως να το χρησιμοποιείς. Δεν το «πετάμε» απλά στην πλάτη μας.

Το σακίδιο είναι ένα εργαλείο. Αν το παραμετροποιήσουμε σωστά θα μας βοηθήσει και αν εάν δεν το κάνουμε θα μας παιδέψει. Ακόμη και το πιο απλό/φθηνό. Ειδικά το φθηνό και ακατάλληλο για πεζοπορία.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

Για παράδειγμα πρέπει να μπορεί η πλάτη σου να αναπνέει. Πρέπει το σακίδιο να πατάει σωστά σε ώμους, μέση (εκεί πατάει) και πλάτη για να κατανέμεται το βάρος σωστά.

Πρέπει να μπορεί να έχει τόσες και τέτοιες λειτουργίες στα λουριά που να ρυθμίζεται σωστά.

Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε στον ερασιτέχνη πεζοπόρο και έτσι θα παραθέσουμε στοιχεία για τέτοιου είδους σακίδια.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΚαλό είναι να μην ξεκινάμε από το να παίρνουμε ένα σακίδιο και να δούμε πως θα στριμώξουμε μέσα αυτά που θέλουμε. Πάμε ανάποδα. Τι χρειαζόμαστε να έχουμε μαζί μας ανά μονοήμερη δράση.

Εάν πάμε σε πολυήμερα με διαμονή στην ύπαιθρο τότε αλλάζει άρδην το είδος σακιδίου γιατί αλλάζει και ο επιπλέον εξοπλισμός που θα κουβαλάμε.

Αυτό ορίζει τουλάχιστον αυτό που λέμε «λίτρα», που είναι τα νούμερα που βλέπετε επάνω στα σακίδια. Εάν παραμείνετε στην απλή πεζοπορία τότε 1 με 2 σακίδια το πολύ θα σας καλύψουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ας δούμε μερικά κοινά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σακίδιο.Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη Πεζοπόρο

 • Πλαίσιο στήριξης: Υπάρχουν εκείνα με εσωτερικό πλαίσιο στήριξης και χωρίς πλαίσιο στήριξης (υπάρχουν και με εξωτερικό ή/και αποσπώμενο πλαίσιο). Τα χωρίς πλαίσιο είναι πιο ελαφρά και αν θέλετε να κινείστε γρήγορα σε απλές πεζοπορίες.
 • Εξαερισμός: Η πλάτη τους είναι κατασκευασμένη με ένα ειδικό πλαίσιο που αφήνει να περνάει αέρας, αλλά και σε συνδυασμό με υλικό που αποτρέπει την έντονη εφίδρωση. Επίσης άλλα έχουν «καμινάδες» εξαερισμού για τον ίδιο λόγο.
 • Προσβασιμότητα: Ανοίγματα και τσέπες/θήκες στο πάνω μέρος ώστε ο αριθμός των πραγμάτων που θέλετε να έχετε άμεσα προσβάσιμα να μπορούν να αποθηκευτούν εκεί. Άλλα έχουν μέχρι και φερμουάρ στο πλάι για πρόσβαση στο εσωτερικό.
 • «Τσέπες»: Υπάρχουν εκείνα με τσέπες στον κορμό του σακιδίου, τσέπες στις ζώνες που δένουν στο σώμα σας. Τα πιο τεχνικά έχουν και τσέπες/θήκες για πτυοσκάπανα για το χιόνι.
 • Καπάκια (πάνω μέρος): Υπάρχουν εκείνα που το πάνω μέρος αφαιρείται τελείως και το σακίδιο κλείνει με ένα κορδόνι.
 • Στο κάτω μέρος (ζώνη σακιδίου): Κάποια έχουν έξτρα «μαξιλαράκι» ενσωματωμένο για λιγότερη πίεση στην πεζοπορία.
 • Θηλιές και δίχτυα: Είναι θηλιές για να κρεμιούνται πράγματα που θέλουμε να απελευθερώνουμε γρήγορα, και να είναι εύκολα προσβάσιμα. Υπάρχουν και με δεσίματα για μπατόν.
 • Θήκη για μπουκάλι: Για το νερό φυσικά το οποίο πολλοί το χρησιμοποιούν και για το CamelBak set.

Τέλος, πάμε σε 2 σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πως επιλέγουμε σακίδιο για το δικό μας σώμα.

 • Ελέγξτε αν το σακίδιο που θέλετε κάνει για το μήκος του δικού σας κορμού. Δείτε τα νούμερα που αναγράφονται στο σακίδιο. Συνήθως το μέτρημα είναι από τους ώμους έως το πάνω μέρος των γοφών.
 • Το 80% του βάρους του σακιδίου στηρίζεται στη μέση/γοφούς σας και όχι στους ώμους όπως πολλοί νομίζουν. Πρέπει η ζώνη μέσης να σας κάνει και να στηρίζεται σωστά. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να το προσέξουν αυτό.

Μέση έως Λαιμός – 10 Συμβουλές Εξοπλισμού για τον Ερασιτέχνη ΠεζοπόροΠλέον όλων αυτών είναι και τα βασικά σακίδια ενυδάτωσης που έχουν πολύ μικρό βάρος, πολύ στενή πλάτη (δεν ιδρώνεις) και χωράνε 1 μπουκάλι νερό μεγάλο και κάποια βασικά είδη (πορτοφόλι, τηλέφωνο, κάποια snacks).

Εάν δεν χρειάζεστε άλλα ρούχα αυτά είναι πάρα πολύ βολικά.

Είμαι βέβαιος ότι πλέον και με αυτό το άρθρο και το προηγούμενο έχετε μια αρκετά καλύτερη εικόνα για το τι χρειάζεστε και τα συν/πλην της κάθε περίπτωσης, από τα πόδια έως το λαιμό.

Γραφτείτε στο Newsletter μας γιατί ετοιμάζουμε και άλλα άρθρα για αρκετές δράσεις στη φύση, γραμμένα από ειδικούς σε αυτά.

terramareΚλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το TerraMare για το υλικό και τη στήριξή του σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό το να γίνεται τέτοια πληροφορία γνωστή σε όλους που θέλουν να έχουν δράση στη φύση. Το AGreekAdventure.gr παρουσιάζει όλα τα Events που γίνονται στη φύση γιατί η φύση μας κάνει μόνο καλό.

Μέχρι το επόμενο, καλή συνέχεια.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ